Tabletki z beta karotenem są doskonałą suplementacją w przypadku osłabienia wywołanego infekcją lub przybyciem restrykcyjnej diety. Należy pamiętać, że wchłanialności retinolu uwarunkowana jest obecnością tłuszczów
Naturalnym źródłem witaminy A są podroby, w szczególności wątróbki drobiowe i wołowe, masło, tłuszcz rybi, tłuste mleko, sery, śmietana, żółtka jaj, mango, brzoskwinie, arbuz, nektarynki, pomarańcze, papryka, bataty, morele, pomidory, marchew, dynia, warzywa zielone, w tym: rośliny strączkowe, brokuły, brukselka, szpinak, szczaw, liście pietruszki oraz sałata.
Tabletki z beta karotenem- błyskawiczne wyrównanie niedoboru
Gdy odpowiednio dobrana dieta nie wspomaga wyrównania poziomu witaminy A w organizmie, warto przyjrzeć się kompozycjom na talerzu. Może okazać się, że wraz z pożywieniem zawierającym beta karoten, nie dostarczamy odpowiedniej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że witaminy A, D, E i K nie rozpuszczają się w wodzie lecz w tłuszczach. Aby poprawić ich przyswajalność, warto uwzględnić ten fakt przy spożywaniu posiłków. Jeśli mimo przestrzegania tej zasady, w naszym organizmie nadal brakuje witaminy A- warto sięgnąć po tabletki z beta karotenem.