Tryptofan to ważny aminokwas, który wpływa między innymi na stan układu nerwowego. Nie jest on jednak produkowany przez organizm człowieka, dlatego musi być dostarczany z zewnątrz: w pożywieniu lub w postaci suplementu. W tym drugim przypadku należy jednak postępować ostrożnie, gdyż nie wszyscy powinni stosować tryptofan. Warto przed użyciem skonsultować się z lekarzem. Z kolei produkty żywnościowe bogate w ten aminokwas można spożywać bez ograniczeń.
Niedobór tryptofanu
Tryptofan w postaci suplementu stosuje się przede wszystkim wówczas, gdy stwierdzony zostanie jego niedobór w organizmie. Może on objawiać się na przykład spadkiem nastroju czy utratą owłosienia. Wówczas lekarz może zalecić tryptofan tabletki. Produkty bogate w ten aminokwas to natomiast: mięso, ryby, szpinak czy banany. Tryptofan ma korzystny wpływ na układ odpornościowy, wspiera leczenie depresji, ma pozytywny wpływ na proces laktacji, a także odczucie senności po zmierzchu. W niektórych przypadkach jego stosowanie jako suplementu diety może być więc konieczne.