Niacyna i jej właściwości

Niacyna jest witaminą, która wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz na pracę mózgu. Jest również istotna w procesach syntezy insuliny, tyroksyny, hormonów płciowych oraz kortyzolu. Niektóre osoby muszą korzystać z suplementów zawierających ten związek chemiczny, gdyż ich dieta nie zapewnia jej odpowiedniej ilości.

Niedobór niacyny – objawy

Jeśli masz stany zapalne w jamie ustnej i na języku, złuszcza Ci się skóra, masz biegunkę, zaburzenia psychiczne czy zapalenie nerwów; to prawdopodobnie Twojemu organizmowi brakuje witaminy B3. Warto wówczas skonsultować się z lekarzem. Być może zaleci suplementację. Najczęściej jest ona wskazana w przypadku osób, które stosowały dietę ubogą w wartości odżywcze, a także tych ludzi, którzy ogólnie mało jedzą. Ponadto niacyna w tabletkach przydaje się, jeśli dana osoba nadużywa cukru lub alkoholu albo cierpi na zaburzenia wchłaniania jelitowego.

Witamina B3 w pokarmie

Stosując zróżnicowaną i zdrową dietę, można uniknąć problemów związanych z niedoborem witaminy B3. Największą jej zawartość mają orzechy arachidowe oraz mięso z piersi kurczaka oraz wątróbka. Warto też jeść otręby pszenne, schab wieprzowy i niektóre ryby, takie jak na przykład wędzone makrele. Średnią zawartość niacyny mają również pomidory, niektóre kasze, brązowy ryż czy ziemniaki. Jest ona obecna także w owocach i warzywach, więc racjonalnie się odżywiając, raczej nie zaobserwujesz u siebie niedoboru tej witaminy. Staraj się po prostu dostarczać organizmowi różne produkty żywnościowe.