Łatwe przyswajanie witamin rozpuszczających się w tłuszczach
Są znane tylko cztery witaminy, które mogą rozpuszczać się w tłuszczach. Nasz organizm nie jest zdolny do magazynowania makroelementów, ich nadmiar jest wydalany z moczem lub potem.
Witamina ADEK odkłada się w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. To ich zaleta, gdyż o niedobór w tym przypadku jest bardzo trudno. Jednak należy pamiętać, że z kolei ich nadmiar może okazać się groźny dla organizmu.
Skutki nadmiaru witaminy A i D
Występująca w dwóch postaciach, jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i beta-karotenu w produktach roślinnych, witamina A zażywana zbyt obficie może spowodować utratę apetytu. Ponadto może wywołać zmiany skórne, osłabienie mięśni, a w przypadku dzieci może zahamować wzrost. Jeśli chodzi o witaminę D, to dostarczana jest z pożywieniem, zwłaszcza obfitują w nią ryby morskie oraz tran. Jednak w nadmiarze to najbardziej toksyna witamina, jej przedawkowanie może wywołać wymioty, nudności, uszkodzenie nerek czy zwapnienie tętnic.
Objawy przedawkowania witamin E i K
W produktach roślinnych typu oleje, migdały, orzechy, kiełki pszenicy czy zielonolistne warzywa możemy napotkać duże pokłady witaminy E. Także szprotki, masło czy jajka są obfitym jej źródłem. Bardzo trudno ją przedawkować, sporadycznie jest to możliwe przy jej suplementacji. Z kolei witamina K jest zawarta w skórkach owoców i w zielonych warzywach liściastych. Jej nadmiar w organizmie może doprowadzić do niedokrwistości.