Naturalne źródła witaminy B3

Znane powiedzenie mówi, że jesteś tym, co jesz. Warto więc zwracać uwagę na produkty, które codziennie konsumujemy. Ważne, aby przede wszystkim odżywiały one organizm, czyli dostarczały mu niezbędnych mikroelementów. Część związków chemicznych nasze ciało otrzymuje wyłącznie z zewnątrz, gdyż nie są one syntezowane przez ludzkie narządy. Nieraz mamy też do czynienia z sytuacją, w której substancje wiążą się w organizmie, ale w niewystarczającej ilości. Warto o tym pamiętać podczas komponowania własnej diety.

W jakim pokarmie jest niacyna?

Jeśli człowiek w miarę dobrze się odżywia, to witamina B3, nazywana też niacyną lub witaminą PP, zazwyczaj występuje w odpowiedniej ilości w organizmie. Jej niedobory dotyczą raczej osób, które stosują ubogą lub małokaloryczną dietę. Jeśli jednak chcesz zwiększyć ilość tego składnika w swoim pożywieniu, powinieneś jeść na przykład mięso z kurczaka, schab czy niektóre ryby. W czym jest witamina B3 w kategorii produktów wegańskich? Tutaj również masz spory wybór, gdyż możesz jeść na przykład zarodki i otręby pszenne, brokuły, pomidory i wiele innych.