Wielu z nas słyszało o zbawiennych skutkach działania niacyny na układ nerwowy. W czym jest witamina B3? Jakie dolegliwości mogą ustąpić po podaży odpowiedniego suplementu z tą witaminą?
Witamina B3 występuje w dużych ilościach w produktach diety śródziemnomorskiej oraz japońskiej. Spożywanie przez mieszkańców tych rejonów dużych ilości ryb oraz świeżych, zielonych warzyw- gwarantuje możliwość przyswojenia niacyny w produktach spożywczych.
W czym jest witamina B3?
Do produktów pochodzenia naturalnego, zawierających witaminę B3 możemy zaliczyć:
- owoce morza i ryby (w szczególności: tuńczyk, łosoś, wędzona makrela, węgorz, śledź, dorsz),
- mięso (na przykład: z kurczaka, indyka i wołowiny),
- jaja,
- drożdże (w tym drożdże piwne),
- chleb z pełnego ziarna,
- kasza gryczana,
- awokado,
- grzyby,
- fasola,
- migdały, orzechy ziemne, nasiona słonecznika,
- ziemniaki,
- pomidory,
- brokuły
- szpinak
- otręby pszenne,
Istnieje również inny sposób na to, by dostarczać witaminę B3 do organizmu. Suplementacja w pigułkach to szybki sposób na to, by wyrównać jej niedobory.
Witamina B3- pomocna przy zwalczaniu wielu dolegliwości
Witamina B3 podawana regularnie może zapobiec rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Niacyna odgrywa dużą rolę w syntezie hormonów płciowych, wykazuje również działanie przeciwzapalne. Jej suplementacja może pomóc w chorobach jamy ustnej, regeneracji po przebytej chorobie, podczas załamania nerwowego, leczeniu dolegliwości skórnych oraz przy redukcji cholesterolu. Przede wszystkim jednak zauważono, że wyrównanie stężenia niacyny w organizmie pomaga w walce z depresją i lękami.