Łatwe przepisy na letnią kawę

Kawa jest ważną częścią codziennych rytuałów. Gdy latem żar leje się z nieba, to dobrze jest wypić napój, który ochłodzi i jednocześnie pobudzi do działania. Sprawdź, polecane przepisy na letnią mrożoną kawę.

Klasyczna kawa mrożona

Klasyczną kawę mrożoną najlepiej jest wykonać na bazie wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej cafè brazil. Dzięki temu można cieszyć się zimnym napojem o wysublimowanym smaku.

Składniki:

  • 1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • woda,
  • ½ szklanki mleka,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuszczalną zalej niewielką ilością gorącej wody. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dolej mleko i wrzuć lód. Wymieszaj.

Czekoladowa mrożona kawa

Ten przepis na mrożoną kawę szczególnie polecamy dla osób lubiących czekoladę, w każdej postaci. Do przygotowania mrożonej czekoladowej kawy niezbędny jest blender z funkcją kruszenia lodu.

Składniki:

  • 1 gałka czekoladowych lodów,
  • 6 kostek lodu,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • ¾ szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki włóż gałkę lodów.
  2. Do blender wlej kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Mieszaj do momentu, aż napój się spieni.
  3. Przelej do szklanki z lodami.

Kawa mrożona z whisky


Kawa mrożona z whisky lub innym alkoholem świetnie orzeźwi w upalne dni. Wybornie smakuje, dzięki temu można ją podawać np. na przyjęciu.

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 4 kostki lodu,
  • 2 gałki ulubionych lodów,
  • 2 łyżki whisky.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zalej 100 ml wrzącej wody. Dodaj kostki lodu.
  2. Spień mleko.
  3. Do wysokiej szklanki wsyp lód, a następnie wlej whisky. Wymieszaj.
  4. Na dno szklanki daj 2 gałki ulubionych lodów.
  5. Wlej ostudzoną kawą, a następnie spienione mleko.
  6. Udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.

Kawa mrożona z cynamonem

Świetnie chłodzi w upalne dni. Jej cynamonowy smak przypomina święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • ¼ szklanki mielonej kawy
  • ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • ½ szklanki zimnej wody,
  • 1/3 puszki mleczka skondensowanego.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę wymieszaj z cynamonem. Zaparz w 1/3 szklanki wody.
  2. Do szklanki wlej mleko skondensowane oraz kawę. Wymieszaj.

Kawa o smaku kokosowym

Jeśli lubisz smak kokosu to jest to propozycja idealna dla Ciebie. Świetnie orzeźwi i wybornie smakuje.

Składniki:

  • 50 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka kawy,
  • 50 ml mleka skondensowanego.
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę. Dodaj mleczko kokosowe i skondensowane. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do szklanki wrzuć kostki lodu. Zalej napojem.

Kawa karmelowa mrożona

Karmelowa kawa ma słodki smak, dzięki temu może być także podawana jako deser.

Składniki:

  • ¼ szklanki mocnej wcześniej zaparzonej kawy
  • ¼ syropu karmelowego,
  • 1 łyżka syropu waniliowego,
  • ¼ szklanki mleka,
  • bita śmietana i starta czekolada do dekoracji,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wlej ostudzoną kawę, syrop karmelowy oraz mleko. Wymieszaj.
  2. Dodaj kostki lodu. Mieszaj do momentu, aż kawa zgęstnieje.
  3. Napój przelej do szklanki. Udekoruj bitą śmietaną i czekoladą.

Kawa z sosem smakowym

Jeśli lubisz gotowe sosy, to przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania najlepiej jest użyć wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej.

Składniki:

  • 150 ml kawy,
  • gotowy sos smakowy,
  • 250 ml mleka,
  • 4 kostki lodu,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zaparz. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, następnie wlej zimną kawę.
  3. Dodaj ulubiony sos i mleko.
  4. Udekoruj bitą śmietaną i pozostałym sosem.

Kawa na toniku

Espresso podawane na toniku jest bardzo modnym rodzajem kawy mrożonej. Jest najlepszym rozwiązaniem dla osób preferujących wytrawny smak.

Składniki:

  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 100 ml toniku,
  • 150 ml espresso,
  • plaster pomarańczy
  • 6 kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zaparz. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i wlej sok pomarańczowy.
  3. Delikatnie wlej tonik.
  4. Wlej ostudzoną kawę.
  5. Udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Kawa mrożona jest świetnym pomysłem na upalne letnie dni. Pobudza i jednocześnie orzeźwia. Przyrządzona na słodko jest świetną alternatywą dla deseru. Największą popularnością cieszy się kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną.