Drzew chrzanowe, czyli Moringa olejodajna to roślina pochodząca z Indii. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu smakowi korzeni: przypomina on właśnie chrzan. Jej szerokie zastosowanie docenili mieszkańcy Azji oraz Afryki; z kory produkuje się papier i liny, ziarna są źródłem oleju oraz wykorzystuje się je do produkcji mydła i farb, roślina może być także stosowana jako pasza dla zwierząt i bogaty w składniki odżywcze nawóz. Okazuje się jednak, że jest to także roślina z tak dobrym składem, że możemy wykorzystywać jej właściwości prozdrowotne.
Moringa olejodajna – prozdrowotne właściwości
Moringa zawiera przeciwutleniacze, chrom, bor, białko, potas, żelazo, witaminy A, C, E. Wszystko to sprawia, że może wspomagać organizm w codziennym funkcjonowaniu. Zawartość witamin poprawia stan skóry, włosów i paznokci; moringa ma także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jako źródło antyoksydantów wspomaga także walkę z wolnymi rodnikami. Dodatkowo wspomaga także obniżenie poziomu cholesterolu, a zawarty w niej błonnik ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego.
Naturalny suplement diety dostępny także w Polsce
Najpopularniejszą formą moringi dostępną w Polsce jest jej sproszkowana postać. W takiej formie może być dodawana do koktajli, jogurtów, owsianek czy zup. Moringa w kapsułkach jest z kolei dedykowana wszystkim osobom, które wolą zażywać suplementy w tej postaci. Przed zakupem warto skonsultować się z dietetykiem oraz lekarzem. Drzewo chrzanowe nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży ze względu na możliwość wystąpienia niebezpiecznych dla dziecka skurczów macicy.