Znasz drzewo chrzanowe? Początkowo rosło u podnóża Himalajów, znajdziesz je również w Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej. Nie występuje natomiast w Polsce, choć coraz częściej spotykamy preparaty z dodatkiem wyciągu z drzewa chrzanowego. Swoją nazwę zawdzięcza ono charakterystycznemu smakowi korzeni – przywołuje on na myśl właśnie smak chrzanu. Moringa olejodajna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce, kuchni, ale również przemyśle oraz rolnictwie.
Wartości odżywcze moringi
Moringa jest doskonałym źródłem białka, potasu, żelaza oraz witamin A, C i E. Posiada również wysoką zawartość manganu i chromu – pierwiastków ważnych dla dobrej przemiany materii oraz kondycji kości i stawów. Drzewo chrzanowe jest również bogatym źródłem antyoksydantów, niezbędnych do walki z wolnymi rodnikami. Jeśli chcesz chronić swój organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego, preparaty z moringą olejodajną będą najlepszym rozwiązaniem. Co ciekawe, moringa zawiera również dużą dawkę chlorofilu, który wspomaga oczyszczanie oraz regenerację organizmu. Wyniki badań wskazują także pozytywne działanie moringi w leczeniu cukrzycy I i II typu.
W jakiej formie korzystać z dobrodziejstw moringi?
Jeśli chodzi o wykorzystanie jej właściwości w kuchni, najwygodniejszą propozycją będzie olej: może być on również stosowany do pielęgnacji oraz jako dodatek do kosmetyków. Sproszkowane liście drzewa chrzanowego sprawdzą się z kolei w koktajlach – z ich pomocą przygotujesz prawdziwą bombę witaminową. Możesz także zdecydować się na herbatki z suszonych liści. Dla niektórych osób najwygodniejszym rozwiązaniem będą z kolei preparaty w kapsułkach lub tabletkach.