Istotność kwasu omega 3
Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii. Obok białek stanowią niezbędny budulec komórek, a także wspierają produkcję substancji biologicznie czynnych. Szczególnie istotne są też wielonienasycone, czyli kwasy naturalne omega 3, które organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Stąd też zachodzi konieczność dostarczania ich wraz z dietą.
Kwasy tłuszczowe naturalne omega 3 składają się z długich łańcuchów węglowych, pomiędzy którymi zawarte są minimum dwa wiązania podwójne. Głównym składnikiem jest kwas alfalinolenowy, z którego tworzony jest kwas dokozaheksaenowy oraz eikozapentaenowy. W samym organizmie przemiana tego pierwszego w pozostałe jest bardzo niewydajna, dlatego też warto je wszystkie spożywać w ramach swojej diety żywieniowej. Kwasy naturalne omega 3 pełnią w organizmie wiele kluczowych funkcji, stąd też nie można zaniedbać ich dostarczaniu. W przeciwnym wypadku jest większe prawdopodobieństwa doświadczania chorób związanych z układem krążenia.