Czym wyróżniają się słynne miody z Nowej Zelandii?

Nowa Zelandia przyciąga turystów niesamowitą przyrodą. Dziewicza natura sprzyja rozwojowi roślin i kwiatów. Krzew Manuka z biało-różowymi kwiatami zwabia do siebie pszczoły. Kwiaty w kształcie gwiazd pięknie prezentują się na tle zieleni. Krzew wykazuje odporność na trudne warunki atmosferyczne. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Co więcej, z powodzeniem rośnie i rozwija się na zboczach gór, dolin, podmokłych i suchych terenach. To z jego kwiatów pszczoły produkują słynny na całym świecie miód.

 

Miód Manuka – właściwości

 

Czym wyróżnia się miód na tle innych gatunków? Po pierwsze miód tworzony jest przez pszczoły tylko przez dwa miesiące od listopada do stycznia. Pszczoły nie mają dużo czasu na zbiory nektaru. Miód charakteryzuje się ciemną, wręcz bursztynową barwą. Jego konsystencja jest zwarta i gęsta. A smak? Przypomina nuty ziemi. Jest ziołowy i oleisty. Dodaje się go do wypieków, ale również można go jeść łyżeczką prosto ze słoiczka. Może nie przypaść do gustu miłośnikom polskich, tradycyjnych miodów. W sklepie internetowym swiatmiodów.pl znajdziecie oryginalne miody z krzewu Manuka z Nowej Zelandii. Najpopularniejsza odmianą miodu, jaką możecie kupić w sklepie jest miód Manuka Health New Zelaand. Tworzone są przez zespół 140 pasjonatów oraz 1,5 miliarda pszczół. Miód wykazuje silne właściwości nawilżające i regenerujące. Dlatego znalazł swoje zastosowanie głównie w przemyśle kosmetycznym. Z ich dodatkiem powstają najlepsze naturalne kosmetyki do pielęgnacji ciała, włosów, a nawet zębów.