Witamina B3- w jakich produktach jest obecna?

Niedobór niacyny- w czym jest problem?

Jednym z powodów niedoboru niacyny w naszym organizmie może być niedożywienie z powodu chorób takich jak jadłowstręt psychiczny lub bulimia. Niedobór B3 występuje również przy chorobach układu pokarmowego, które siłą rzeczy wpływają na ograniczone przyjmowanie pokarmów. W dodatku, niski poziom B3 jest również efektem nadużywania alkoholu, a także diety bogatej w cukier i produkt przetworzone. Osoby, których dotyczą opisane wyżej przypadki, powinny zorientować się w czym jest witamina B3– jakich suplementach i produktach pochodzenia naturalnego, oraz zwiększyć podaż tej niezwykle ważnej witaminy.

W czym wspomoże nas witamina B3?

Witamina B3 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, chroniąc nas przy tym przed poważnymi chorobami neurodegeneracyjnymi. W dodatku, odgrywa bardzo ważną rolę w procesach syntetyzowania hormonów, takich jak tyroksyna czy kortyzol. Witamina B3 jest również sprzymierzeńcem w walce z gronkowcem złocistym i innymi patogenami. Wspiera układ immunologiczny i pomaga zregenerować organizm po antybiotykoterapii.

 

W czym jest witamina B3?

Witamina B3 znajduje się w mięsie i jego przetworach, na przykład w podrobach, mięsie drobiowym i wieprzowym, a także cielęcym. Jest to informacja bardzo ważna dla osób, które preferują kuchnię roślinną: wegańską lub wegetariańską. Jej niedobór bowiem, może nieść ze sobą przykre konsekwencje dla zdrowia. W tym przypadku zalecana jest suplementacja witaminą B3. W produktach pochodzenia roślinnego, takich jak: orzechy arachidowe, otręby, ziemniaki, produkty zbożowe a także fasola, ciecierzyca, groch i soczewica.