Kwasy omega 3, a właściwie kwasy tłuszczowe omega 3 mają zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Dzięki nim prawidłowo funkcjonuje nasz układ krwionośny, nerwowy, a także wzrok. Ale niestety, nie wytwarzamy ich sami. Dlatego naturalne omega 3 muszą znaleźć się w naszej diecie.
Nie tylko łosoś
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że najbogatsze ich źródło to łosoś atlantycki. Tymczasem faktem jest jedynie, że naturalne omega 3 występują w rybach. Owszem, znajdziemy go również w łososiu, ale tak naprawdę znacznie przewyższa go tuńczyk, węgorz, czy pstrąg. Jednak najwięcej ma ich tak naprawdę okoń.
Postaw na tłuszcze
Jednak uwaga – nie na wszystkie. Wybierać należy tzw. zdrowe tłuszcze roślinne. Naturalne omega 3 w największym stężeniu występują w oleju z pestek winogron. Deklasuje on pozostałe tłuszcze. Następne po nim jest bowiem masło ekstra, które ma ich aż o połowę mniej niż wspomniany wyżej produkt.
Wegetarianie górą
Akurat pod tym względem dieta wegetariańska przewyższa inne diety. Jeśli jest odpowiednio zbilansowana, opiera się na produktach rybnych oraz roślinnych, dostarcza wspomnianych kwasów w odpowiedniej ilości. A nie-wegetarianie? Powinni się otworzyć i przyjrzeć się swojemu menu. Może warto go zmodyfikować, żeby dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją?