Zalety picia wody jonizowanej — czym jest i jak leczyć niedokwasotę?

Zalety picia wody jonizowanej — czym jest i jak leczyć niedokwasotę?

Na prawidłowe funkcjonowanie organizmu duży wpływ ma jakość spożywanej wody i oczywiście stosowanej na co dzień diety. Z jedzeniem ściśle związany jest temat trawienia, a z nim z kolei możliwe do wystąpienia problemy trawienne. Jednym z coraz częściej diagnozowanych problemów natury gastrologicznej jest niedokwasota żołądka. 

Czym objawia się niedokwasota żołądka?

Niedokwasota jest nierozerwalnie związana z nadkwasotą żołądka w tym sensie, że często obie te przypadłości są leczone samodzielnie przez pacjentów, na dodatek nie prawidłowo. Wszystko zależy od ilości kwasu solnego w organizmie. Zbyt duża ilość kwasu zwiększa ryzyko uszkodzenia wrażliwej błony żołądka, zbyt mała sprawia, że spożyty pokarm nie może zostać strawiony w odpowiedni sposób, co uniemożliwia wchłonięcie w jelitach składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częstą przypadłością osób chorujących na niedobór kwasu żołądkowego jest anemia, osłabienie, zaburzenia ze strony układu nerwowego, zaburzenia wchłaniania witamin z grupy B, problemy z grzybicą, bakteriami czy pasożytami. Objawem niedokwasoty są dokuczliwe gazy, wzdęcia i uczucie pełności po zjedzeniu mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw surowych i strączkowych.

Jak woda jonizowana może poprawić trawienie?

Dokuczliwe objawy ze strony układu pokarmowego wywołane niedoborem kwasu solnego może pomóc spożywanie wody posiadającej wysokie pH. Woda alkaliczna neutralizuje kwasy żołądkowe, wywołuje wzrost pH i pobudza narząd do zwiększenia produkcji kwasu solnego. W ramach terapii wodą jonizowaną należy pamiętać, że powinno to być około 2-2,5 l wody dziennie.

Uzupełnieniem terapii wodą alkaliczną powinna być zmiana przyzwyczajeń żywieniowych. Sugeruje się zrezygnowanie z tłustych, ciężkich, smażonych pokarmów i zadbać o regularne spożywanie niewielkich porcji jedzenia, nie zapominając o takich ziołach jak mięta, piołun czy arcydzięgiel.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*