Wielka kariera glutenu

Gluten – to słowo, które od kilku lat robi prawdziwą karierę i stało się bardzo modne. Nie ma jednak dobrej prasy. Przedstawiany jest jako jeden z głównych sprawców wielu naszych chorób i składnik, który koniecznie należy wyeliminować z jedzenia.

Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą liczbę zwolenników, co widać zresztą na sklepowych półkach, gdzie coraz łatwiej o uboższe o ten składnik pożywienie. Czym właściwie jest gluten? To mieszanina białek roślinnych, które występują w takich zbożach, jak pszenica, żyto czy jęczmień. Dietetycy i lekarze coraz częściej jednak ostrzegają przed wyłączeniem glutenu z diety. Powinny go unikać jedynie osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu lub nadwrażliwość na ten składnik. Taki osobom dieta pozwala uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, jak bóle głowy, zaparcia, senność i problemy z układem nerwowym. Często jednak eliminujemy gluten ze swojej diety tylko po to, by zrzucić zbędne kilogramy. Możemy się jednak rozczarować, bo jest to jedynie mit, w który wielu uwierzyło. To, że na przykład ciastka upieczone z wykorzystaniem mąki pszennej tuczą, nie oznacza, że jest to wina glutenu. Tuczą, bo jest w nich cukier, tłuszcze i inne składniki. Gluten nie tuczy. Nie każdy produkt pozbawiony glutenu jest automatycznie zdrowy. Może bowiem zawierać inne składniki niekorzystne dla naszego zdrowia czy tuczące, jak na przykład cukier albo sztuczne składniki, które mają polepszyć smak. Dieta bezglutenowa stosowana rzez ludzi zdrowych, nie tylko nie przynosi oczekiwanych efektów, ale może zaszkodzić. Ludzki organizm potrzebuje bowiem glutenu, który dostarcza mu niezbędnych do zdrowego funkcjonowania soli mineralnych, witamin i węglowodanów, które w organizmie pełnią bardzo ważną funkcję. Przyczyniają się do krzepliwości krwi, są źródłem energii, pełnią funkcję budulcową, transportową i zapasową. Wypierając z codziennego jadłospisu gluten, eliminujemy jednocześnie błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego działania naszych jelit. Możemy też cierpieć na niedobór witaminy B i żelaza, zwłaszcza jeżeli dietę stosujemy na własną rękę, a wyeliminowany gluten niczym nie zastępujemy. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną i jak każda tego typu wyklucza z naszego jadłospisu składniki, które są mu niezbędne. Wiele przekonań na temat glutenu to informacje, które nie znajdują potwierdzenia w rzeczywistości. Nawet zwolennicy tej diety nie do końca zdają sobie sprawę, że nie wystarczy z codziennego menu usunąć pieczywa z pszenicy czy jęczmienia, by móc powiedzieć, że jest się na diecie bezglutenowej. Gluten bowiem znajduje się w wielu produktach, które z jego zawartością się w ogóle nie kojarzą. Może być w dżemach czy wędlinach.