Nietolerancje pokarmowe – dieta pudełkowa bez nabiału

Nietolerancje pokarmowe są coraz częstszym powodem objawów takich jak wzdęcia, gazy, bóle brzucha, wymioty, a nawet zmiany skórne. Dieta pudełkowa bez nabiału to sposób na zmianę nawyków żywieniowych, które zalecane są alergikom uczulonym na białko mleka krowiego. Wykluczenie z jadłospisu produktów spożywczych, które zawierają nawet śladowe ilości mleka (białka) mogą złagodzić, a nawet całkowicie wyeliminować objawy alergii pokarmowej. Czy wykluczenie nabiału z codziennej diety jest bezpieczne? Czy dieta pudełkowa bez nabiału dostarczy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych? 

Dieta pudełkowa bez nabiału – czym zastąpić mleko? 

Całkowite wykluczenie nabiału z posiłków, wiąże się nie tylko z pozbyciem uciążliwych objawów alergii pokarmowej, ale może skutkować niedoborem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych takich jak np. wapń. Zasady, których należy przestrzegać będąc na diecie bez nabiału są w teorii dość proste – wystarczy wykluczyć produkty mleczne z codziennej diety. Nie jest to jednak tak łatwe w praktyce jak mogłoby się wydawać, ponieważ w niektórych produktach spożywczych, które nijak związane są z produktami mlecznymi, wciąż możemy znaleźć śladowe ilości nabiału. Dlatego dieta pudełkowa bez nabiału polega na wykluczeniu z posiłków produktów takich jak:

  • mleko krowie, kozie, owcze,
  • mleko w proszku,
  • kefiry, jogurty, serki homogenizowane,
  • twaróg, 
  • ser żółty, topiony, feta, mozzarella,
  • śmietana,
  • masło,
  • margaryna,
  • bułki i rogaliki maślane,
  • kaszki mleczne,
  • wyroby cukiernicze,
  • czekolada mleczna
  • lody
  • żelki
  • większość dań gotowych. 

Główną zaletą diety pudełkowej jest to, że osoby uczulone na niektóre składniki spożywcze, mogą mieć pewność, że w swoich posiłkach nie znajdą żadnych składników spożywczych, które mogłyby negatywnie wpłynąć na nasz organizm. Posiłki dostarczane na wskazany przez nas adres, przygotowywane są przez doświadczonych dietetyków oraz kucharzy, którzy znają się na swojej pracy jak nikt inny!