Maślan sodu- doskonały na problemy jelitowe

Maślan sodu to źródło kwasu masłowego. Kwas ten powstaje w jelicie grubym. Dzięki niemu, możliwe jest odżywienie nabłonka w jelicie, a także jego regenerację. Badania wykazały, że maślan sodu wpływa na złagodzenie stanów zapalnych jelit, a także zapobiega powstawaniu poważnych chorób, w tym choroby nowotworowej.

Kiedy nasze jelita nie funkcjonują prawidłowo

Maślan sodu wspomaga łagodzenie objawów jelita nadwrażliwego, ponadto sprawdza się również jako wspomożenie po długotrwałej antybiotykoterapii.

W przypadku wystąpienia choroby lub zaburzeń na tle pokarmowym, ilość produkowanego kwasu masłowego może się drastycznie obniżyć, przez co może być konieczna suplementacja, która wyrówna jego poziomy i przyczyni się do szybszego zdrowienia. Ponadto, do zmniejszenia wydzielania kwasu masłowego przyczynia się również dieta ubogoresztkowa. Maślan sodu, dostarczany w suplementach jest źródłem energii dla nabłonka wyściełającego jelita.

 

Maślan sodu stosowany w suplementacji jest zazwyczaj zamykany w mikro kapsułki dojelitowe. Ta metoda produkcji sprawia, że maślan sodu (sól sodowa kwasu mlekowego) jest uwalniany dopiero w jelitach i nie podlega szkodliwemu działaniu soków żołądkowych.