Biała śmierć?

Cukier nazywany jest białą śmiercią, ale amatorom słodyczy bardzo trudno z niego zrezygnować. Motywacją do wyeliminowania go z diety może być świadomość, do jak wielu chorób przyczynia się jego spożycie.

Nadwaga i cukrzyca należą do tych najbardziej oczywistych, ale nie są jedyne. Z cukru powinniśmy zrezygnować, jeżeli cierpimy na nadciśnienie, jego skutkiem może być nawet udar mózgu lub choroby serca, w tym zawał. Cukier także wpływa negatywnie na trawienie. Im więcej spożywamy cukru rafinowanego, tym nasz organizm przyjmuje mniej minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Spowolnione trawienie może być przyczyną kolejnych dolegliwości – powoduje, że w naszym układzie trawiennym rozwijają się niepożądane bakterie. Nadmierne spożycie cukru może też przyczynić się do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu w organizmie, który może być powodem chorób wieńcowych. Spożycie słodzonych cukrem potraw może też wpłynąć na pogorszenie się wzroku. Zwłaszcza cukrzycy zagrożeni są takimi chorobami, jak jaskra, zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Cukier sprzyja także rozwojowi infekcji grzybiczych. Jedząc cukier karmimy znajdujące się w organizmie każdego z nas drożdżaki, które nie są groźne, jeżeli nasz układ odpornościowy działa prawidłowo. Spożywając nadmierne ilości cukru możemy tę równowagę zakłócić i doprowadzić do rozwoju kandydozy, czyli drożdżycy, która może zakazić nasz organizm. Nie bez powodu mówi się, że cukier karmi raka. Żaden produkt spożywczy nie przyczynia się bowiem do rozwoju taj choroby w tak dużym stopniu, jak cukier właśnie. Rodzajem raka, który ma duży związek ze spożywaniem cukru jest rak jelita grubego, a także rak trzustki. Szkodliwy wpływ cukru na nasze zdrowie wynika stąd, że nasze geny nie są przystosowane do przyjmowania tak dużej ilości cukru, jak obecnie mamy w zwyczaju. Dlatego śledząc diety antynowotworowe na próżno możemy w nich szukać słodyczy i innych produktów bogatych w cukier. Należy też mieć świadomość, że nie wystarczy zrezygnować z wyrobów cukierniczych, by cukier wyeliminować z jadłospisu. Znajdziemy go bowiem także w ketchupie i innych sosach pomidorowych, do których jest dodawany, by zrównoważył ich kwaśny smak. Cukier dodawany jest także do sosów sałatkowych i jogurtów, które powszechnie uznawane są za produkty zdrowe. Duże jego ilości znajdują się także w płatkach śniadaniowych, choć są one często reklamowane jako zdrowa alternatywa dla słodyczy. Cukier ma swoje zdrowe zamienniki, jak na przykład syrop ze stewii, klonowy, daktylowy czy miód.